Almás batyu
Isteni desszert, ami akár edzés utáni harapnivalónak is tökéletes

Az almás batyu remek desszert, vagy gyors harapnivaló. Bár gluténmentes, a tészta állaga ugyanolyan, mint a hagyományos pitéké, melynek az alma természetesen édes tölteléket ad. Az izomépítő és zsírégető hatású alma a rost, és egészséges zsírok kiváló forrása.

 

Hozzávalók:

 A tésztához:

2 ek útifűmaghéj

1/8 tk xantángumi

1/3 csésze forró víz

1,1/4 csésze mandulaliszt

1/2 csésze nyers mandula

1/2 csésze kukoricakeményítő

1/8 tk só

1/2 tk szódabikarbóna

3-4 ek víz, szükség szerint

 

A töltelékhez:

3 csésze (6 közepes) finomra aprított alma

2 ek őrölt fahéj

1/2 csésze steviagranulátum (vagy ízlés szerint)

 

Elkészítés:

 

Tészta:

0. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

1. Kis tálban keverjük össze az útifűmaghéjat, a xantángumit és a forró vizet. Tegyük félre, míg zselét nem alkot.

2. Robot, vagy turmixgépben keverjük a mandulalisztet, a mandulát, a kukoricakeményítőt, a sót, és a szódabikarbónát, míg finomliszt jellegű port nem kapunk. Időközben szükség szerint állítsuk meg a gépet, és kapargassuk a tartályba az oldalára ragadt port.

3. Adjuk a száraz hozzávalókhoz az útifűmaghéjból nyert zselét, és keverjük össze. Ha a tészta morzsás állagú maradna, állítsuk le a gépet, adjunk hozzá 1 ek vizet, majd indítsuk el újra, ezt addig ismételjük, míg a tészta össze nem áll.

4. Tegyük a tésztát sütőpapírra, vagy szilikon sütőlapra, nyújtsunk belőle vékony téglalapot, majd tegyük félre.

 

Töltelék:

1. Nagy tálban keverjük össze az almát, a fahéjat, és a steviát.

2. Terítsük az almás tölteléket a kinyújtott tésztára 2,5 cm-rel beljebb a széleitől. Hajtsuk be a téglalap rövidebb széleit, majd tegyük a töltelékre a hosszabb széleit is úgy, hogy a pite közepén találkozzanak. Úgy nyújtsuk a tésztát, hogy teljesen betakarja a tölteléket. Az nem gond, ha a pite közepén marad egy vékony rés, ahol kilátszik a töltelék, de igyekezzünk eltüntetni minden más rést és lyukat. 

3. Süssük 20-22 percig, míg a kéreg tapintásra keménynek nem érződik, és a résnél forr az alma. Ne feledjük, hogy a búzalisztből készült tésztákkal ellentétben a kéreg ebben az esetben nem sül barnára.

4. Hagyjuk hűlni legalább 10 percig. Vágjuk félbe hosszában, majd hat részre széltében, hogy 12 egyforma kockát kapjunk. Hűtőszekrényben egy hétig is eláll. Fogyaszthatjuk melegen, hidegen, vagy szobahőmérsékleten.

 

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 25 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 12
1 adagban:
Kalória: 118  Szénhidrát: 12,7g  Zsír: 7g  Fehérje: 3,2g 

A bejegyzés trackback címe:

https://tdn-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr1016802670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

TDN blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása